Ο πιο διάσημος γιατρός του κόσμου είναι Έλληνας από την Κω

Ιπποκράτης
'Ancient site of Asclepeion at Kos island in Greece' - Κως
'Ancient site of Asclepeion at Kos island in Greece' Panos Karas / Shutterstock

Αν το όνομα του Ιπποκράτη σας ακούγεται οικείο είναι μάλλον γιατί το έχετε συνδυάσει με τον όρκο του Ιπποκράτη. Πρόκειται για τον όρκο των γιατρών που υπόσχονται να τηρούν την ιατρική ηθική. Η ιδέα αυτή πηγαίνει πίσω στο χρόνο, στην κλασική ελληνική περίοδο και στον Ιπποκράτη, έναν γιατρό με επιρροή που έζησε περίπου από το 460 π.Χ. μέχρι το 370 π.Χ. στο νησί της Κω.

Δίκαια θεωρείται ο πατέρας της δυτικής ιατρικής μιας και απέκτησε τη φήμη του όχι μόνο μέσα από τη δουλειά του αλλά και από τα γραπτά που άφησε πίσω του και επηρέασαν την ιατρική στο σύνολο της. Μέχρι τις μέρες του η ιατρική βασιζόταν περισσότερο στη διαίσθηση και όχι στη μελέτη και στην επιστήμη κάτι που όμως άλλαξε με την παρουσία του Ιπποκράτη. Αν και δεν έχουμε πολλές γνώσεις για τη ζωή του, υπάρχουν ορισμένες βιογραφικές πληροφορίες για τον Ιπποκράτη από τον Αριστοτέλη και από τον Σοράνο τον Εφέσιο.

Προερχόταν από μια οικογένεια γνωστών ιατρών και μετά από πολλά ταξίδια και συλλογή πληροφοριών, ο Ιπποκράτης επέστρεψε στο νησί όπου και ίδρυσε την ιατρική σχολή προκειμένου να μεταφέρει τη γνώση του και την εμπειρία του. Φιλοδοξία του ήταν να καταλάβει τι γινόταν σε άλλες χώρες και να μάθει να ασκεί σωστότερα την ιατρική. Έτσι σπούδασε φυσική, παρατήρησε το κλίμα και είδε πως αυτό επηρεάζει την πρόκληση ασθενειών. Έκανε έρευνα γύρω από τις μεθόδους των ιερειών του Ασκληπειού και αντιλήφθηκε το ανθρώπινο σώμα από μια εντελώς νέα σκοπιά.

Ήταν εξάλλου ένας από τους πιο φημισμένους ανθρώπους του νησιού και κατά την αρχαιότητα πολλοί κάτοικοι της Μεσογείου ταξίδευαν στην Κω για να τους εξετάσει ο Ιπποκράτης και η ιατρική του σχολή.

Σήμερα οι ταξιδιώτες μπορούν να επισκεφθούν τα ερείπια του Ασκληπιείου, ενός ναού που αφιερωνόταν στον θεό ενώ οι επισκέπτες μπορούν ακόμη να δουν το δέντρο του Ιπποκράτη το οποίο πιστεύεται ότι είναι απόγονος του δέντρου στο οποίο ο Ιπποκράτης δίδασκε τους μαθητές του. Το σημερινό δέντρο υπολογίζεται ότι είναι 500 ετών και θεωρείται σημείο ιστορικού ενδιαφέροντος που υποστηρίζεται από σκαλωσιά.